
Att vara mer miljövänlig i dagens samhälle kan vara enkelt, men man kan också få känslan av att man aldrig gör nog. Så många av oss försöker lite extra för att hjälpa miljön, kanske genom att bära eko-vänliga kläder, köpa saker som har tillverkats på ett hållbart sätt, eller genom att använda sugrör av papper. Men dessa så kallade gröna val, som påstås vara bättre för miljön, ,kan visa sig vara fullständigt nonsens. Ett företag, eller till och med en regering, kan överdriva de miljömässiga fördelarna av deras aktioner. Detta kallas för Green washing och är en taktik som används av företag för att övertyga kunderna om att de är miljövänliga när det i själva fallet inte är det. Målet är istället att få människor att spendera lite mer pengar på just deras produkter, oavsett om det handlar om kläder, mat eller tjänster.
Företag använder ibland fraser som eko-vänligt hållbart eller säkert för miljön, utan att på något sätt kunna backa upp dessa påståenden. För många av dessa företag räcker det att ändra färgen eller bara visa någon typ av växt på paketet för att få folk att tro att de är just miljövänliga, medan produkten och hur den är tillverkad inte har ändrats på något sätt alls.
Miljöaktivister menar att green washing-taktiker uppmuntrar till negativa vanor och hindrar människor från att lita på de företag som verkligen är miljövänliga. Det säger också att företag har börjat spendera mer pengar på att framstår som miljövänliga istället för att lägga pengar på att ta egentliga steg mot att bli det.
Greta Thunberg har till exempel kritiserat modebranschen och säger att det är omöjligt att tillverka stora mängder kläder billigt och vara miljövänliga på samma gång.
Hur upptäcker du green washing?
Det finns några saker du kan kolla efter för att se om ett företag verkar sysslar med green washing. Det första du ska göra är att undersöka hur stor procent av deras produkter som egentligen är hållbara. Ta fallet med H&M som exempel. Deras återvinningsbara och hållbara produkter utgör bara väldigt liten procent av deras utbud, trots detta marknadsför de sig själva som ett hållbart företag. För att ett varumärke verkligen ska vara hållbart så ska majoriteten av deras produkter vara ekovänliga på ett eller annat sätt. Om de är nya inom hållbarhet ska de på ett aggressivt sätt försöka förbättra sina produkter, och inte bara prata om det.
En annan aspekt att titta efter är hur transparenta det är. Hur mycket information som finns tillgängligt kan vara väldigt talande. Så företag som inte går in i detalj på hur deras fabriker, material och processer är hållbara skapar verkligen misstänksamhet kring hur genuina de verkligen är.
Vissa företag kan ha mycket information och det är ju bra, men kolla också så att de inte är för vaga. Kolla efter specifik information kring exempelvis vilka material de använder, var de tillverkar sina produkter, vilka program de har för att se till att lönerna är jämlika, etc.
Det finns en stor skillnad på företag som säger ”vi försöker minska vår påverkan” och företag som säger ”vi gör x y z för att minska vår påverkan”. Det finns många andra saker man kan titta på, men detta kan vara en bra start om du vill börja undersöka om företag är miljövänliga på riktigt eller inte.