VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
SKARABORG
SV

Använd dig av Sociala medier

www.svenskarnaochinternet.se

Innan du skaffar dig sociala medier är det bra att veta vilka din målgrupp använder och hur dem använder sig av medier. på Svenskarna och internet kan du se vilken social media som just din målgrupp använder sig av mest och hur ofta.

Facebook

Är ett socialt medium eller en social nätverkstjänst. Här kan du skapa en “gilla-sida” för ditt företag och bjuda in vänner/bekanta som följare. Du kan dela med dig av text, bilder, filmer och länkar till alla dina följare. Du kan också följa och kommentera vad dina följare delar med andra. Du kan också ansluta dig till intressegrupper för exempelvis arbetsplatser, skolor, universitet eller organisationer. Plus att det finns möjligthet att ha direktdialog med dina kunder genom tjänsten Messenger.

Youtube

Här kan du skapa en kanal och dela med dig av rörligt material samt följa andra och inspireras av andra. Genom sökfunktionen kan du hitta andra som delar videos med exempelvis samma tema som du. Du kan också kommentera andra videos och på så sätt skapa kontakt. Du kan prenumerera på dina favoritkanaler och få aviseringar när något nytt läggs upp.

Instagram

Instagram är liknande facebook fast att det huvudsakligen baseras på bilder/rörligt material. Du lägger upp bilder/rörligt material på din profil och du kan följa andra. Du kan kommentera och andra kan kommentera dina inlägg. Du kan också skapa #hashtags för att lättare hitta det du letar efter.

Snapchat

Här kommunicerar man med bilder alt. korta kort små videoklipp man spelar in själv med mobiltelefonen. Man har chans att skicka sin inspelning eller sin bild till dem följare i sitt nätverk man vill. inlägget ligger upp ett kort tag innan det försvinner. Här handlar det om korta interaktioner i enkelt format. Används flitigt av yngre.

Twitter

En “mikroblogg” där du kan skriva maximalt 140 tecken. Här är andelen följare mer än dubbelt så hög än de som aktivt deltar med inlägg i andra sociala medier. Inlägg kallas på twitter för tweets. Här kan du följa både sådana du känner och offentliga personer som du är intresserad av. Du kan diskutera olika ämnen och tagga dina inlägg med en hashtagg för att få in dem under aktuellt ämne.

Tumblr

Det här är en bloggplattform där användaren publicerar texter, bilder, filmer, länkar, chatt, citat och ljud till sin tumblelog. Du kan följa andra i ditt nätverk och se deras inlägg.

WhatsApp

En app där du kan chatta med dina vänner. Du kan sicka text, bilder, videos i gruppchatten. Du kan enkelt skapa flera olika gruppchattar med olika kontakter.

Musical.ly

Här skapar du en profil och bygger ett nätverk av kontakter på samma sätt som Instagram. Skillnaden är att du i stället för att posta bilder enbart här postar videor där du mimar till olika låtar. Du kan välja att få en av dina videor ihopklippt med en annan användares och på så vis skapa en duett.

Skype

Den här appen erbjuder chatt och IP-telefoni. Du måste installera programmet men sen kan du ringa vem som helst i världen och både ha telefonsamtal och videosamtal.

LinkedIn

Den här tjänsten påminner om facebook fast på yrkesmässigt plan. Här lägger du in ditt CV och skapar kontakt med andra användare som du kan ha nytta av i ditt yrkesliv. DU kan dela artiklar, skapa inlägg och ta kontakt med alla du hittar.

Periscope

Den här tjänsten går ut på livesändning. Användare kan titta på din livesändning och skriva meddelanden till dig.

TikTok

Tiktok, även känt som Douyin i Kina, är en social media-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Här låts användare skapa musik-, dans-, komedi-, och läppsynkvideor på 15 sekunder och dela med sig av.

Twitch

Twitch är en webbplats för direktsänd videoströmning. Webbplatsen tillåter användare att sända videoströmmar som handlar om datorspel. Detta inräknar även spel från konsoler, mobil, emulatorer samt brädspel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!