VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
SKARABORG
SV

Skillnaden på marknadssegmentering utifrån beteende respektive psykografi.

Det finns några olika sätt att utföra marknadsegmentering på.  Man kan dela in människor efter beteenden, psykografi, demografi, geografi, kulturellt, m.m.

Här ska vi titta lite på segmentering utifrån beteende respektive psykografi. När man segmenterar utifrån beteende tar man hänsyn till ett antal faktorer, såsom kunskap om produkten, attityden gentemot denna, hur ofta produkten används och hur kunderna svarar på produkten. Man tittar också på hur lojala användarna är gentemot produkten, och det går också att skapa ett segment utifrån vilka fördelar en grupp användare förväntar sig när de använder produkten eller tjänsten.

Att segmentera utifrån beteende är en bra utgångspunkt att starta utifrån när du funderar på att segmentera din marknad.

Låt oss ta en energy bar som exempel. Vad är viktigt för dig om du ska köpa en sådan? Priset? Hur många kalorier det är?  Vill du ha lite eller mycket kalorier? Tittar du på proteininnehåll? Eller så bryr du helt enkelt inte, du är bara hungrig. Beroende vem man riktar sig mot, och vad de tycker är viktigt, kommer budskapet vara annorlunda. Det kommer påverkas av vilka fördelar de tänkta kunderna letar efter.

Vi behöver också tänka på de platser, på nätet eller fysiskt, som kunderna kommer att hitta respektive segment.

Låt oss säga att det är offline. Vi kanske funderar på att sätta upp en plansch på ett gym som marknadsför vår energy bar. På nätet kanske vi funderar på att placera en annons på en sida som säljer träningskläder.

Om vi istället tittar på psykografisk segmentering, så studeras här istället aktiviteter, intressen och åsikter hos kunderna. Man tänker här på kundernas livsstil. Hur spenderar de sin fritid? Vad påverkas de av? Vilken bild försöker de projicera ut till omgivningen? Vilka är önskningarna och behoven hos en viss grupp.

Exempelvis kan människor som köper en lyxbil inte bara ha råd med den, utan de prioriterar uppenbart också mer lyxiga livsstilsprodukter och gillar att spendera pengar på sådana. De kanske också exempelvis reser till lyxiga semesterorter eller använder vissa klädmärken. Så om vi försöker sälja en lyxbil och vi vill marknadsföra den mot människor som har råd med den, så kommer vi troligtvis att försöka göra detta på andra ställen med liknande ekonomisk profil. Exempelvis så hittar du ofta en lyxig livsstilstidning i första klass på ett flygplan.

Relaterade historier

Vad är skillnaden på en startup och en scaleup?

Startups omdefinierar kundresan. Man kan varje dag läsa om en startup som...

Läs mer

Fördelar och nackdelar med marknadsföring via sociala medier

Marknadsföring via sociala medier innebär att man använder appar såsom Facebook, Twitter...

Läs mer

Mer tips inför din muntliga presentation

Det är helt normalt att känna rädsla inför ett tal, en pitch...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!