VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
SKARABORG
SV

Fördelar och nackdelar med marknadsföring via sociala medier

Marknadsföring via sociala medier innebär att man använder appar såsom Facebook, Twitter och Instagram som marknadsföringsverktyg. Genom denna typ av marknadsföring kan man kommunicera direkt med sina kunder, för att öka försäljning driva trafik till hemsidan eller bygga en community med sina följare. Det finns många strategier företag kan följa för att nå resultat här.

Det finns definitivt fördelar med att marknadsföra sig via sociala medier, men man ska vara uppmärksam på att det också finns nackdelar.

Fördelar

Man når en större publik.

Det finns mer än 3,6 miljarder människor runt om i världen som använder. Så ett enda inlägg kan öka ditt varumärkes exponering på ett helt annat sätt än traditionella marknadsföringskanaler.

Nöjdare kunder

Sociala medier är inte bara en kanal för marknadsföring. Det är också ett sätt att kommunicera med kunder och skapa relationer med dem. 

Bättre insikter

Samtliga sociala medier-plattformar har analysverktyg som kan ge din organisation information om vilka dina följare är, vilken typ av innehåll de är intresserad, av och på vilka sätt de brukar involvera sig med ditt varumärke.

Nackdelar

Nackdelarna, å andra sidan, inkluderar bland annat:

Det är tidskrävande

Marknadsföringsavdelningen måste konstant fylla på kalendern med nytt content och svara på frågor och kommentarer från sina följare. Detta kan göra att det är svårt för små marknadsföringsavdelningar att få full utdelning när det gäller de sociala mediernas potentiella fördelar.

Organisationer behöver kvalificerad personal

Ett företags sociala medier behöver skötas av rätt person eller team. Duktiga och erfarna marknadsförare är att föredra snarare än att betrakta detta som ett jobb på nybörjarnivå.

Ditt varumärkes rykte är sårbart

Kunder använder ofta sociala medier för att ventilera de frustrationer de har med din produkt eller tjänst, och eftersom sociala medier-plattformarna är väldigt öppna kan allt som ett företag säger eller gör vara synligt för folk att reagera på.

Vad är ert företags erfarenheter av sociala medier? Kommentera gärna!

Relaterade historier

Vad är skillnaden på en startup och en scaleup?

Startups omdefinierar kundresan. Man kan varje dag läsa om en startup som...

Läs mer

Skillnaden på marknadssegmentering utifrån beteende respektive psykografi.

Det finns några olika sätt att utföra marknadsegmentering på.  Man kan dela...

Läs mer

Mer tips inför din muntliga presentation

Det är helt normalt att känna rädsla inför ett tal, en pitch...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!