VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
SKARABORG
SV

Tävla i hacket som ska ta fram AI-lösningar för jämställdhet

*** This event is open for english speaking students aswell.

Den 29 november drar ett globalt normkritiskt hackaton igång med syftet att generera AI-lösningar som bidrar till ökad jämställdhet. Tre vinnande lag belönas med ett skräddarsytt pris för at kunna vidareutveckla sin lösning. Vill du och ditt team delta? Har du redan nu en kommersiell lösning i åtanke eller vill du hacka idéer tillsammans med andra?

Hacket hACTathon – AI för ökad jämställdhet, bjuder in startups, företag, individer, civilsamhälle och akademiker till ett tre veckors virtuell hack för att skapa kommersiella och normkreativa AI-lösningar som främjar jämställdhet.

Arrangörer är Accenture, Silicon Vikings, Nordic innovation house i Silicon valley tillsammans med Vinnova.

Hacket fokuserar på att uppmana till aktion på jämställdhetsutmaningar genom att använda AI. Deltagarna erbjuds tematiska sessioner i jämställdhet, normkritiska innovationsprocesser, affärsutveckling och pitchteknik. De aktörer som faciliteter hacket är Silicon Viknings (USA) och Accenture (Sverige).   

– Det är ett internationellt, digitalt, hack som uppmanar till aktion på jämställdhetsutmaningar. Hacket för samman personer över hela världen som i team samverkar för att ta fram skalbara AI-lösningar på jämställdhetsutmaningar genom normkritiska innovationsprocesser. 

Vad är målet med ett AI för ökad jämställdhet? Vad vill vi åstadkomma? 

Målet är att få fram nya innovativa, kommersialiserbara AI-lösningar på jämställdhetsutmaningar. Vi vet att det behövs byggas upp mer kunskap, incitament och kontaktområden mellan organisationer och individer med kompetens inom AI, jämställdhet och de som berörs av bristande jämställdhet. Vårt mål är att detta hACTathon ska bidra till just det. 

Utifrån förra årets hack har vi jobbat med att skräddarsy stöd åt de tre vinnande teamen. Detta har bland annat lett till att två team har fått plats i acceleratorsprogrammet REACH i Silicon Valley. 

Vi har även samarbetat med svenska ambassaden i Zürich genom deras konferens #WeTechTogether med organisationen Women in AI.

Fokus på coaching

Nytt för detta år är att vi integrerar ett normkritiskt förhållningssätt och lägger större fokus på att coacha och utbilda deltagarna. Vi kommer att erbjuda tematiska sessioner i jämställdhet, normkritiska innovationsprocesser, affärsutveckling och pitchteknik. Vi har som sagt även två nya aktörer som faciliteter hacketi år: Silicon Viknings (USA) och Accenture (Sverige).   

Vilka hoppas vi framför allt ska delta? 

Primär målgrupp för vårt hACTathon är kunniga personer inom AI och jämställdhet – det kan vara programmerare, genusvetare, beteendevetare, ekonomer, affärsutvecklare, studenter så som affärsverksamma. Det viktiga är att det är drivna individer med en vilja att lösa jämställdhetsutmaningar med hjälp av AI.  

Det är möjligt att anmäla sig både som individ och som team. Har du redan börjat jobba på en idé går det bra att jobba vidare med den och accelerera idén med hjälp av andra kompetenser som du hittar via hacket.

Vår ambition är att detta ska bli ett årligt återkommande hack som utmanar existerande AI-approacher genom att visa att AI kan användas som ett verktyg för att bidra till att lösa jämställdhetsutmaningar och generera kommersialiserbara lösningar.

Vad är ett hack och hur går det till?

Ett hack går till så att ett antal personer sitter uppkopplade på olika platser i världen och hackar med målet är att få någonting att hända – att en förändring som resultat av deras digitala kommunikation.

Deltagarna har kontakt med varandra över nätet – i detta hack via plattformen Eventornardo. De är även uppkopplade på en chatt- eller videofunktion som Zoom, Teams eller Google Meet. De hackar en utmaning eller ett problem som till exempel ekonomisk ojämställdhet. Hackarna försöker komma på nya lösningar och idéer för hur människor till exempel kan pensionsspara mer jämställt.

Lösningarna i hACTathon ska på ett eller annat sätt innehålla AI. Vilka människor de vill nå med sin lösning beror på vilken jämställdhetsutmaning de tar sig an. Är det ekonomisk jämställdhet som utmaning och jämställt pensionssparande som lösning kan det exempelvis vara par som sparar till pensionen. Eller så riktar sig lösningen till fondförvaltare och banker. Sajter de går in på är sajter som ger dem information de behöver för att hacka sin utmaning, som Pensionsmyndigheten, banker, fonder, SCB.

Hackarna ska kunna visa upp en skalbar idé eller lösning där de visar hur AI kan användas för att främja jämställdhet.

Välkommen att anmäla dig till ett globalt normkritiskt hackaton som syftar till att generera AI-lösningar som kan bidra till ökad jämställdhet.

Vill du vara med och skapa AI-lösningar som främjar jämställdhet?
Har du redan nu en kommersiell lösning i åtanke eller vill du hacka idéer tillsammans med andra?

Accenture, Silicon Vikings , Nordic Innovation House – Silicon Valley och Vinnova bjuder mellan 29 nov – 16 december in startups, företag, individer, civilsamhälle och akademiker till en 3 veckors virtuell hACTathon för att skapa kommersiella och normkreativa AI-lösningar som främjar jämställdhet.

Tre vinnande lag belönas med ett skräddarsytt pris för att vidareutveckla lösningen.

Hacket fokuserar på AI-lösningar inom sex jämställdhetsområden: jämställd hälsa, jämställd ekonomi, jämställd makt och inflytande, jämställt omsorgsarbete, jämställd utbildning och mäns våld mot kvinnor. 

Deltagarna kommer att ges möjlighet att arbeta med normkritiska och normkreativa innovationsprocesser genom Vinnovas metodverktyg NOVA  – för normkreativ innovation och Stanford Universitys metodverktyg Intersectional Design Cards – Explore, analyze and invent inclusive design solutionsTre vinnande teams kommer att få ett skräddarsytt stöd i att utveckla sin ide och lösning vidare. 

De vinnande teamen kommer att få ett skräddarsytt pris för att vidareutveckla lösningen. 

Anmälan är öppen och det går att ansluta även när hacket har startat.

Alla med ett brinnande intresse för jämställdhet, normkritik och AI uppmuntras att delta. Du kan vara forskare, företagare, student eller anställd – alla behövs! Vi efterfrågar kompetens inom datavetenskap, jämställdhet, normkritik, affärsutveckling och inte minst AI. Team kan anmälas kompletta från start men det kommer också gå att hitta teammedlemmar via hackplattformen genom guidning av processledare. 

VILL DU HAKA PÅ TEAMET FRÅN SKÖVDE TILLSAMMANS MED DRIVHUSET?

Kontakta kajsa.phalen@drivhuset.se

Evenemangsdetaljer

Datum 29 nov kl: 12:00

Plats Online

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!