VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
SKARABORG
SV

Carolines Bi & Skafferi

I samhället Mölltorp strax utanför Karlsborg, hittar vi Carolines Bi & Skafferi, som drivs av livsstilsentreprenören Caroline. Här erbjuder hon närodlat och lokalproducerat mathantverk, där hon själv odlar råvarorna eller plockar hem från närliggande skogar och trädgårdar. Caroline har även en biodling där hon säljer andelar i bikuporna och kunden får sedan motsvarande del i honung. Kunden får även chansen att följa sin bikupa under årets olika händelser och se hur biodling går till genom en gemensam facebook-grupp. 

Intresset för odling, frukt och bär har alltid funnits och i familjens skafferi staplas syltburkarna på hög och frysen är alltid välfylld med bär. I flera år har Caroline plockat bär och frukt samt kokat sylt och saft till familjen. Att produkterna innehåller fina råvaror och så lite tillsatser som möjligt är viktigt för Caroline. 

När Caroline började med honung insåg hon att det fanns ett stort intresse och överskottet såldes snabbt. Hemkokt sylt som gavs bort till vänner blev alltid väldigt uppskattat som present. Hon insåg också att det är många som inte har tid eller viljan att koka sin egna sylt, men älskar att äta närodlat utan onödiga tillsatser. Här såg Caroline ett behov! 

Tankarna snurrade och hon funderade mycket på vad hon skulle kunna tillverka för produkter och göra med sitt stora intresse.  Eftersom jag ville producera livsmedel och kunna marknadsföra mig ordentligt så var det inte aktuellt med en hobbyverksamhet, utan då behövde jag starta ett riktigt företag, berättar Caroline. Till slut valde hon att ta steget och starta eget.

Caroline säljer sina produkter dels via REKO-ring men även genom sin egen hemsida, där kunderna i lugn och ro kan beställa vad dom vill ha. Hon erbjuder både att man kan komma förbi och hämta sina produkter, eller så kör hon ut beställningen till kunden. 

När det kommer till marknadsföring blir det mest genom sociala medier. Här har Caroline  jobbat fram en grafisk profil, som är enkel och igenkännande för kunden. Det är viktigt att Carolines Bi & Skafferis grafiska profil känns enhetlig och snygg tycker Caroline, som använder ett fåtal typsnitt och ett standardutseende för etiketter för att skapa igenkänning. “Står det ett gäng produkter på en hylla ska man enkelt se att de är från mitt företag och snabbt kunna känna igen utseendet på etiketterna oavsett vilken produkt det är“, menar Caroline. 

När logotypen skulle tas fram så skulle det vara stilrent och något som funkar i alla former. Sen ville hon endast jobba med en färg så kostnaderna kunde hållas nere när man till exempel måste trycka loggan på kläder eller beställa stämplar.

Hon tog kontakt med en formgivare och tillsammans bollade de idéer under några veckor. Många förslag på logotyper blev det och tillslut hittade dom rätt! 

Caroline älskar form och färg och att få fram en helhet. Hon hade börjat med etiketterna långt innan hon visste om hon skulle starta företag eller inte. Hon började testa på olika presenter hon gav bort, där hon skrev ut etiketterna till de hemkokta produkterna och lekte vidare med idén hur det skulle kunna se ut med ett större sortiment. Hon testade med färger och mönster för att särskilja produkterna baserat på vilken råvara de var tillverkade av. Redan i denna processen så landade hon i hur etiketterna skulle se ut, även om det har blivit en del justeringar. Exempelvis byte av typsnitt och större plats för text. Just färg är viktigt för Caroline, det ska vara färgglatt och hon vill känna sig nöjd både med innehållet och det visuella när man tittar på burken.

Idag skrivs det ut etiketter på en vanlig skrivare, på etikettark. På grund av mängden olika produkter och varianter så är det svårt att göra på något annat sätt. 

Caroline vill att kunden ska uppleva hennes produkter som äkta, genuina och att de är skapade med kärlek. Det finns passion och glädje i hennes burkar och det vill hon förmedla, både genom det smakfulla innehållet och det visuella intrycket.

Relaterade historier

Vad är skillnaden på en startup och en scaleup?

Startups omdefinierar kundresan. Man kan varje dag läsa om en startup som...

Läs mer

Fördelar och nackdelar med marknadsföring via sociala medier

Marknadsföring via sociala medier innebär att man använder appar såsom Facebook, Twitter...

Läs mer

Skillnaden på marknadssegmentering utifrån beteende respektive psykografi.

Det finns några olika sätt att utföra marknadsegmentering på.  Man kan dela...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!