
Kort och koncis, med som mest tre eller fyra ord, med målet att också generera starka känslor. Låter det som en enkel uppgift? Nej, att komma på en bra slogan är inte enkelt, men om man får till den kan det vara ett effektivt verktyg , och kan nästan i sig själv fungera som en call-to-action.
Hur bör en slogan vara?
Din slogan behöver vara påhittig och fyndig. Det gör det lättare att komma ihåg den. Den bör vidare visa på en fördel och nyckelkarakteristik som ska göra det i princip omöjligt ignorera varumärket eller produkten.
Det ska också vara originell. Den kan inte användas för andra varumärken. Detta gör att den entydligt sammankopplas med ett speciellt specifikt varumärke.
Olika typer av slogans
Beskrivande. De beskriver vad varumärket, är det produkten gör eller visar någon typ av information.
Emotionella.De visar en känsla kopplad till varumärket eller användandet av dess produkter. Målet är att allmänheten ska ha en positiv uppfattning om företaget.
Kreativ. Ofta med någon typ av litterärt trick för att göra den mer minnesvärd, exempelvis en ordlek eller ett rim.
Övertygande. En slogan som beskriver den positiva effekten som kommer från att använda produkten eller tjänsten. Den berättar för världen ”Detta är varför du ska bry dig om vad jag erbjuder, detta är vad du får ut av det”.
Så det är helt ok att spåna fram en slogan, och se om ni får till något, eller anlita någon för jobbet. Det kan dock vara bra att tänka på att ditt företags marknadsföring definitivt inte står och faller med en slogan, och att det kan vara svårt att få till något riktigt klockrent. Så om ni inte kommer på en slogan som är en perfect fit är det helt ok att låta bli att ha en sådan.